Başarılı Gizlilik Oyunları
İçindekiler Tablosu
Giriş
Gizlilik teması eskiden başlı başına bir tür iken günümüzde oyunculara ya bir alt-tür ya da “mekaniksel bir eklenti” olarak sunuluyor. Durumun bu yönde değişmesinin birçok sebebi olsa da ticari kaygı ve tatmin edici bir yapay zeka modelinin üretilmesinin kolay olmaması gizlilik oyunlarını eski şaşalı günlerinden uzaklaştırmış durumda. Bu içerikte yedi adet başarılı gizlilik temalı oyunu ele alacağım. İyi okumalar !
Dishonored 2
Dishonored’ın ilk oyununu oynadıysanız ikinci oyun da genel olarak benzer bir mantığa sahip. Bırakıldığınız haritada özgürce planınızı yapıp hedeflerinizi çeşitli ekipmanlarınız ve doğaüstü güçlerinizin birçok kombinasyonu ile elimine edebiliyorsunuz; ancak ne kadar çok alternatifiniz olsa da oyun boyunca yönettiğimiz Corvo ve Emily oldukça kırılgan ki bu durum sizi gizliliğe yönlendiriyor. Hedefleriniz dışında kimseyi öldürmeden bölümleri tamamlama imkanına da sahipsiniz. İlk oyuna göre düşman yapay zekası geliştirilmiş. Özellikle bu gelişmeyi düşmanlarınızın görüş ve duyuş alanındaki tepki hızının yerindeliğiyle fark edebiliyorsunuz. Bölüm tasarımlarındaki ince işçilik övgüyü hak ediyor. Etrafa bırakılan notlar ve çevredeki insanların konuşması hedefiniz ile ilgili daha çok bilgi kaynağına erişmenizi ve planınızı daha sağlam kurmanızı sağlıyor. Ayrıca Corvo ve Emily’nin farklı güçlere sahip olması, oyunun dört farklı sona sahip olması ve görevinizi tamamlamanın birden çok yolunun olması oyun başında uzunca vakit geçirmenize sebep olacak.
Commandos 2: Men of Courage
Gizlilik temalı oyunlarından bahsediyorsak Comandos serisine değinmemiz gerekir. Bu oyun serisinin, birçok oyuncuda psikolojik rahatsızlığa oluşturduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam. Comandos 2 ise seri içerisinde sunduğu çeşitlilik ve tatlı zorluğuyla diğer iki oyuna göre daha çok ön plana çıkıyor. Oyun boyunca üsse sızma, suikast, sabotaj gibi görevleri birbirinden farklı özellikleri olan 9 insan ve 1 köpek ile tamamlamaya çalışıyorsunuz. Bölüme başladığınız anda detaylı bir plan kurmanız gerekebilir çünkü kaynaklarınız kısıtlı ve düşmanlarınız hatayı affetmiyor. Eğer düşmanınızın görüş alanında kalıp fark edilirseniz genellikle üç farklı sonuçla yüzleşiyorsunuz: Hapse girmek, ağır silahlı takviye birliklerin haritaya eklenmesi veya ölüm. Oyunu oynadıkça hiçbir askerin harita üzerine rastgele yerleştirilmedğini fark edeceksiniz. Düşman yapay zekası dönemine göre gayet iyi. Yerdeki kan izlerini takip etme, devriye gezen arkadaşının yokluğunu araştırması, görüş ve duyuş alanlarındaki yerinde tepki üretilmesi gibi örnekler verilebilir.
Thief: Deadly Shadows
Bu listedeki oyunların neredeyse hepsinde ya bir askersiniz ya da bir suikastçisiniz; ancak adından da anlaşılacağı üzere Thief serisinde bir hırsızı yönetiyorsunuz; ancak usta bir hırs olan Garett’ı. Bu sebeple hedefiniz birilerini elimine etmekten çok kıymetli eşyaları çalmak. Hedefinizi gerçekleştirirken kullanabileceğiniz su oku, yosun oku, alev oku, metal ok, kutsal su, black-jack, tırmanma eldivenleri gibi birçok ekipmanınız var; ayrıca dönemine göre geniş bölüm tasarımları görevinizi farklı şekillerde tamamlanıza imkan veriyor. Görev yapmadığınız süreçte ise bağlantılı açık dünyaya bırakılıyorsunuz ve bu alanlarda keşif yapıp değerli eşyaları çalıp dükkanlara satıp para kazanıyorsunuz. Bu parayla envanterinize yeni ekipmanlar satın alabiliyorsunuz. Ayrıca oyunda takdir ettiğim ögelerden birisi ses tasarımı. Bastığınız yüzeylerin karakteristik özelliğini yansıtılması başarıyla sağlanmış. Taş, kum, çim, metal yüzeylerden çıkan farklı seslere göre hareket hızınızı ayarlamak zorundasınız. Ayrıca oyunda neredeyse müzik olmaması ve EAX (environmental audio extensions) arabiriminin kullanılması çevredeki diğer seslere odaklanmanızı sağlıyor. Düşman yapay zekası ise ne kadar ilk iki oyuna göre gerilese de yine de fena sayılmaz. Meşaleleri söndürdüğünüzde, kapıları-pencereleri açık bıraktığınızda düşmanlarınızın bu alanlara dikkat etmesi ve çıkardığınız seslere duyarlı olmaları gibi birçok örnek davranış oyunda mevcut. Ayrıca, oyundaki “Shalebridge Cradle” bölümü günümüzdeki korku oyunlarına taş çıkartacak cinstendir. Oyunun en büyük günahı ise bolca bug ve glitche sahip olması eğer bunlar olmasaydı belki listede daha üst bir konumda kendine yer bulabilirdi.
Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Shadow Tactics: Blades of the Shogun’un geliştircileri özellikle Desperados ve Commandos serilerinden esinlendiği belli oluyor; ancak geliştiriciler sadece bu serilerden esinlenmekle kalmamış strateji-gizlilik türünü modernize edip geliştirmeyi de başarmış. Oyun Edu dönemindeki iç savaşı konu ediniyor. Comandos serisine benzer olarak size verilen benzersiz özellikleri olan 5 insan (ve 1 kunduz) ile üsse sızma, suikast ve rehine kurtarma gibi görevleri gerçekleştiriyorsunuz. Harita tasarımları, görevinizi gerçekleştirmek için size birçok alternatif sunuyor. Ayrıca eski Commandos ve Desperados serilerinden farklılaşacak birçok yenilik oyunda mevcut: Bölüm tasarımının katmanlı olması, çevreyle etkileşimin gözle görülür bir şekilde artması (ör. Bir görevde öküze taş atarak hedefiniz olan subayı öküzün çiftesi ile elimine etmeniz), geceleyin düşmanlarınızın görüş alanı daha kısıtlı olması ve bu dezavantajı elimine etmek için meşale yakabilmesi. Seslere verilen tepkisellik eski serilere göre geliştirilmiş. Ayrıca, oyunun en önemli yeniliklerden birisi “gölge hali”. Gölge halinde yönettiğiniz kişilerin hareketlerini önceden planlayıp eş güdümlü harekete geçebiliyorsunuz. Eski serilere göre Shadow Tactics, eski serilere göre oldukça affedici ve kolay. Bu sebepten ötürü tam anlamıyla keyif alabilmek için oyunu zor seçeneğinde bitirmenizi tavsiye ederim.
Hitman: Blood Money
Hitman serisi oyun dünyasında alternatifi olmayan oyun serilerinden birisi. Kısaca Hitman oyunlarında yapmanız gereken Ajan 47 ile bırakıldığınız haritada sabotaj yaparak, uzak- yakın menzilli silahlar veya patlayıcı kullanarak hedeflerinizi elimine etmek. Oyunu listedeki diğer oyunlardan ayıran mekaniği ise kılık değiştirebilmek. Serideki her oyun belirli bir seviyenin üzerinde çeşitlilik sağlasa da benim için Blood Money’in yeri ayrıdır. Hitman Blood Money her ne kadar 15 yıllık bir oyun olsa bile hala oynanabilir durumda. Mekanikleri güzel yaşlanmış. Bence seri içerisindeki en güzel hikayeye ve hikaye sunumuna sahip oyun Blood Money’dir. “Murder of Crows” gibi bölümlere sahip olması sebebiyle dönemin konsollarının sınırlarını zorladığına inanıyorum. Daha önceki üç oyuna göre oyun alanınız genişlemiş, nerdeyse her bölüm için hedefinizi benzersiz methodlarla elimine etme imkanına sahipsiniz. Bu duruma örnek olarak “Curtains Down” bölümü örnek verilebilir. Operacı hedefinizin provasında kullanılan imitasyon silahı gerçek silahla değiştirip elinizi kirletmeden bu hedefi elimine edebiliyorsunuz. Bölüm sonlarında bölümü tamamlama tarzınıza göre şekillenen gazete haberleri oyuna ayrı bir tat katmış. Ayrıca, bölüme başlamadan önce istediğiniz silah ve ekipmanları suikastlerinizden kazandığınız paralar ile modifiye etme imkanına sahipsiniz. Oynanış zorluğunu azaltabilecek isthibarat satın alma gibi seçenekleriniz de mevcut. Ayrıca oyunun müzikleri muazzamdır. Oyunun en büyük eksikliği yapay zekanın değil gerizekanın varlığını hissediyorsunuz.
Splinter Cell Chaos Theory
Splinter Cell serisinin her oyunu belirli bir kalite seviyesinin üzerindedir; ama serinin üçüncü oyunu Chaos Theory’nin yeri bende ayrıdır. Bu oyun çizgisel gizlilik oyunlarının zirve noktasıdır. Çizgisel ilerleyişe rağmen alternatif güzergahlarınızın olması, harita tasarımdaki detaylar, dinamik ışıklandırmanın oyun mekaniklerine doğrudan etkisi, her bir bölümde yeni bir mekaniğin veya düşman çeşidinin eklenmesi bu oyunu ayrı bir yere taşımaya yetiyor. Düşman yapay zekası döneminin ilerisinde hatta şu anki Ubisoft oyunlarındaki tasarımlardan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Düşman davranışlarına örnek olarak odadaki ışıklandırma ve seslerin değişimine, kapıların açık kalmasına, alandaki kameraların kilitlenmesine tepki verebiliyor. Eğer susturuculu silahınızı düşmanın yakınında kullanırsanız fark edilebiliyorsunuz veya silahınızla bir ortamdaki birden çok lambayı vurursanız düşman ters giden birşeyler olduğunu düşünüp sizi aramaya başlıyor. Düşman davranış şemalarına ek olarak; hareket sensörlü ışıklandırma, termal kameralar ve dronelar gibi eklentilere de dikkat etmek zorundasınız. Oyundan tam anlamıyla zevk almak istiyorsanız oyunu pasifist oynamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Sam Fisher gibi karizmatik bir karakteri yönetmemize ek olarak Amon Tobin’in oyun atmosferine uygun müzikleri oyunun başarısını perçinliyor. Ancak, arada sırada düşmanlarınızın görüş ve duyuş alanı dışında kalsanız dahi sizi fark etmesi oyunun küçük bir günahı olduğunu söyleyebilirim.
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain açık dünya oynanış konseptini bünyesine başarılı olarak katması onun yerini ayrı kılıyor . Oyun, diğer MGS oyunlarıdan farklı olarak hikaye değil oynanış ağırlıklı olduğu için oyunu bitirmeniz için acele etmeniz gereken bir durum bulunmuyor. Her bir bölüm tamamlamanız gereken bir operasyon ve bu operasyonlara başlamadan önce silahlarınız, silah arkadaşınız ve onların ekipmanları, sizin ekipmanlarınızı seçiyorsunuz. Bu seçimlerle sayısız kombinasyon oluşturabilirsiniz ve bu kombinasyon oynanışınızı farklılaştırmayı başarıyor. Oyun boyunca D-Horse, D-Dog, D-Walker (mini-metal gear) veya Quiet’ı silah arkadaşınız olarak seçebilirsiniz. Her birisi size oyun alanında farklı avantajlar sunuyor ve bu avantajlara göre sızma strajenizi belirliyorsunuz. Harita tasarımı ve mekanikler, pasifist veya agresif oynanış tarzını benimseyebileceğimiz şekilde tasarlanmış. Özellikle ana görevleri tamamlama tarzınız bulunduğunuz görevin ileriki sürecini doğrudan etkilediği oluyor ki bu durumun güzel bir örneğini “Code Talker” bölümünde deneyimleyebilirsiniz. Oynanışınızı keyiflendirecek detayları birkaç satır ile anlatmam zor ama gözüme en çok çarpan örnekler: Kum fırtınalarında sizin ve düşmanınızın görüş alanının daralması, yağmur yağınca çıkaracağınız seslerin bastırılması, gece-gündüz döngüsünde sızacağınız bölgedeki askerlerin yerlerinin değişmesi, geceleyin daha az görünmenize karşın düşmanlarınızın gece görüş gözlüğü takması, eğer düşmanlarınızı sürekli kafasından vurursanız daha sonraki bölümlerde düşmanlarınızın kask takmaya başlamaları, eğer bir üste fark edilirseniz yakın üslerin de alarm durumuna geçmesi gibi birçok örnek verilebilir.
Sonuç
Bu içerikte yedi adet başarılı oyunu sizlere anlatmaya çalıştım. Bu listeyi bir tavsiye listesi olarak düşünebilirsiniz. Gizlilik türündeki oyunlara tavsiyeniz varsa yorumlar kısmına ekleyebilirsiniz; böylece hepimiz faydalanabiliriz.
Yorum gönder