DOOM Oynamak İçin Kullanılan Birkaç İlginç Cihaz
Wolfenstein 3D’den (1992) sonra John Carmack FPS dünyasını kökten değiştiren ve kendi paradigmasını oluşturan Doom’u (1993) oyun dünyasına kazandırdı. Doom, 1993 yılında çıkışını yaptığında shareware olarak ücretsiz dağıtılıyordu. Daha sonra mail yoluyla sipariş edildi. 1995 yılında güncellenip daha fazla bölüm eklenen “The Ultimate Doom” perakande olarak satılmaya başlandı. 1999’dan bu yana 3.5 milyon kopya sattığı ve çıkışından (1993) iki yıl sonrayı kapsayan süre içerisinde 10 ila 20 milyon insanın oyunu oynadığı tahmin edilmektedir. Ayrıca, 1995 sonunda dünya çapında Microsoft’un o dönemki işletim sistemi Windows 95’ten daha çok bilgisayarda yüklü olduğu tahmin edilmektedir.
DOOM resmi olarak Sega 32X, Atari Jaguar, Mac Os, SNES, PlayStation, 3DO, Sega Saturun, Acron Risc PC, Game Boy Advance, Xbox 360, İOS ve Nintendo Switch gibi cihazlara port edilmiştir; ancak bu yazımızın konusu ilginç cihazlar ile Doom’un oynanabilmesi. Aşağıdaki listede birkaç tanesine yer verdim. İyi okumalar.
İçindekiler Tablosu
Apple Watch
Lior Tubi ve arkadaşlarının Facebook’un Tel-Aviv offisindeki 10 saatlik hackathon’unda WatchOS 2’ye port ettikleri Doom’un çalıştığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Videodan da anlaşılacağı akıcı bir oynanışa sahip olmasa da oyun yine de çalışıyor. Kanalın açıklamalar kısmında belirtildiğine göre aslında ekran üzerinde döngü halinde süregelen resimler oynatılıyor. Döngü hızını arttırmak (ya da FPS değerini yükseltmek) girdilerin (hareket ve ateş etmek gibi) can sıkıcı bir şekilde cevapsız kalmasıyla sonuçlanmış.
Çevirmeli Telefon
g_caldary lakaplı reddit kullanıcısı çevirmeli telefonu bir kontrolcüye çevirdiği projeyi github sayfasında paylaşmış. Reddit kullanıcıları kendisinden bir örnek isteyince aklına Doom oynamak gelmiş ki videodan da anlaşılacağı üzere berbat bir deneyim yaşadığını belirtiyor. İhtiyacı olan veya merak eden varsa diye numaraların atandığı tuşları aşağıya ekledim:
- 1 – ctrl
- 2 – sol ok
- 3 – sağ ok
- 4 – yukarı ok
- 5 – aşağı ok
- 6 – space (boşluk)
ATM Makinesi
Aussie50 isimli youtube kanalında bulunan “The Doomed ATM” olarak isimlendiren ATM makinesini aşağıdaki videoda görmekteyiz. ATM’nin arkasında standart PC kasası ve I-PAC klave kodlayıcısı kullanarak ATM’nin PIN tuşları ve ekranın yanlarındaki tuşları oyun için kullanacağı tuşlara atamış. Oynanışta küçük buglar olsa da iyi performans veriyormuş. Ayrıca, ATM makinesi para atarak ekstra hak kazanabiliyorsunuz.
Hamilelik Testi
Foone Turing lakaplı bir programcı standart bir hamilelik testi üzerinde küçük bir klavye yardımıyla Doom’u oynanabilir hale getirmiş. Sonuç olarak 128*32 piksel monokrom görüntü çözünürlük veriyor ve oyun akıcı olarak oynanabiliyor. Twitter’da belirttiğine göre klavye (peeboard) üzerinden girdi için hamilelik testine işemek gerekliymiş (detayını merak etmiyorum).
Kodak DC260 Dijital Kamera
DOOM ile yakın zamanda çıkış yapan Kodak DC260 dijital kamera ekranı üzerinden oyunu oynayabiliyoruz. Denemek isteyen olursa linke tıklayabilirsiniz.
Canon Pixma Yazıcı
“Context Information Security” isimli şirkette çalışan Michael Jordon isimli araştırmacı internet güvenliğine dikkat çekmek amacıyla 4 ay süren çaba sonrası sürekli internet bağlantısından bir arka kapı (backdoor) oluşturarak yazıcıyı hackleyip LCD ekranı üzerinden DOOM’u çalıştırmayı başardı. Tabi siyah şapkalı hacker arkadaşlar olsaydı sadece Doom yüklemekle kalmazdı. Güvenlik açığına dikkat çeken güzel bir çalışma olmuş.
Piano
Oyunların sanat eseri olup olmadığı tartışılsa da iblisleri öldürürken sanat eseri üretebileceğimiz bir piano artık mevcut. David Hayward ve arkadaşları “Doom Piano” adını verdikleri pianoda Doom’u çalıştırmayı başardılar. I-PAC klavye kodlayıcısı ve bakır bant kullanarak yaptıklarını ve I-PAC ile piano tuşlarını piano’nun içindeki bilgisayarın anlayacağı şekilde atamasında kullanmışlar. Bilgisayarın ekranı üzerinden piano klavyesi üzerindeki girdilere hızlıca yanıt oluştuğunu görebiliyoruz. Pianodaki her bir beyaz tuş ileri, geri gitmek gibi eylemlere atanırken, siyah tuşlar ateş etmeye yarıyor.
Doom Eternal: Doomception (BONUS)
Bu son maddeyi listeye bonus olarak ekledim. Oyunun hayranlarının aksine yapımcılar Doom Eternal içerisinde Doom oynamamıza imkan tanımış. Daha farklı bir biçimde ifade edecek olursam bizim yönlendirdiğimiz Doom Slayer/Doomguy ile onun yönlendirdiği Doomguy’u oynayabiliyoruz. Oyunda (Doom Eternal) 14 disket bulduktan sonra Fortress of Doom’da alt katta bulunan dinlenme odanızdaki bilgisayar üzerinden Doom’u oynayabilirsiniz.
Sonuç
Ülkemizde çok bilinmese de yurt dışında “Can It Run Doom” mottolu akımda programcılar farklı cihazlar üzerinde DOOM’u çalıştırmak için birbirleri ile yarışıyor. Hangi cihazlar üzerinde çalıştırılabileceği programcının hayal gücüne bağlı olsa da internette birçok ilginç örnek bulmak mümkün. Bu içerikte 9 (8+1) adet örneğe değinip böyle bir akıma dikkat çekmek istedim. Başka ilginç örneklere denk geldiyseniz yorumlara yazabilirsiniz.
Kaynaklar ve İleri Okumalar
- https://www.wired.com/2014/09/doom-printer/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Doom_(1993_video_game)
- https://www.gamedeveloper.com/business/-i-doom-i-piano-is-a-piano-that-plays-i-doom-i-naturally
Yorum gönder