WordPress.com ve WordPress.Org
İçindekiler Tablosu
Giriş
Merhaba arkadaşlar bu içerikte akıllarda karışıklığa sebep olabilecek WordPress.org ve WordPress.com’u ele alıp ikisi arasındaki farkları ele alıp hangisinin sizin için uygun olduğuna dair karar vermenize yardımcı olmayı amaçlıyorum.
Tanım
WordPress.org bir İçerik Yönetim Sistemidir (İYS/CMS= Content Management System). Kökeni 2001′ e kadar uzanır. İlk oluşturulma amacı blog oluşturmak olsa da günümüzde kurumsal siteler, e ticaret siteleri forum siteleri gibi siteler kurulmasına imkan sağlamaktadır. PHP ve MySQL kullanılarak yazılmıştır. WordPress.org topluluğu tarafından sürekli genişletilmektedir. WordPress.com ise kökeni 2005’e dayanır WordPress.org’un modifiye edilmiş versiyonunu yürüten blog ve benzeri içerik üretim platformudur. jS ve PHP ile yazılmıştır. Kullanıcılarına ücretsiz blog imkanları sunması yanında ücretli üyelik paketleriyle eklentiler, geniş site özelleştirme araçları, pazarlama ve para kazanma araçları gibi imkanları sunmaktadır.
Teknik Farklılıklar
Kullanılabilirlik
WordPress.com kolay kullanılabilirlik anlamında wordpress.org’tan daha önde. Neredeyse birkaç tıklama ile sitenizi oluşturabilirsiniz. Toplam süre beş dakikayı geçmeyecektir. Diğer yandan wordpress.org sitesinden ilgili elemanları indirip hosting ve domain’i ayarladıktan sınra sitenizi FTP aracılığıyla yüklemeniz gerekiyor. Burada iyi hosting, domain ve uzantı seçmeniz önemli. Eğer işe yarar bir hosting istiyorsanız kesenin ağzını açmanız gerekiyor. Bedava bir host ile sitenizin ziyaretçi trafiği oldukça kısıtlı olacak, site hızınız düşük olacak ve sitenizin SEO sıralamasında sıkıntılar yaşayacaksınız. İlerleyen zamanlarda bu konu ile ilgili daha detaylı bir içerik oluşturacağım. WordPress.com’da ise bahsettiğim sıkıntıları yaşamayacaksınız tabi büyük bir bedelle.
Alan Adı& Alt Alan Adı & SSL
Eğer wordpress.com’un ücretsiz paketini kullanıyorsanız blogunuzun tam adresi “orneksite.wordpress.com” şeklinde gözükecektir; yani wordpress alt alan adı de site adresinize dahil olacaktır. Alt alan adından WordPress.com’un daha yüksek sürümlerine üye olup kurtulabilirsiniz. WordPress.org’da ise kullanmak istediğiniz bir domain’i bir sınırlama olmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca .com/.org gibi popüler uzantılara sahip olmak için para vermeniz gerekeceğini söylemeliyim. Para vermek istemiyorsanız, .cf/.tk gibi uzantıları bir yıllığına ücretsiz kullanabilirsiniz. SSL standartı ise ücretsiz wordpress.com paketinde size sunuluyor ancak wordpress.org’da ise ücretli veya ücretsiz yollarla sizin edinmeniz gerekli.
Özelleştirme
WordPress.com’un ücretli sürümleri olduğundan bahsettim. Sitenize işlerinizi kolaylaştıracak eklentiler yüklemek istiyorsanız en az kurumsal sürümü almanız gerekiyor; ayrıca sürümle birlikte gelişmiş SEO araçları kullanabilir, sitenize reklam ekleyebilir ve Google Analytics’den faydalanabilirsiniz. Ücretsiz sürümde ise Jetpack’i ve Aksimet’i temel özellikleriyle kullanabilirsiniz ve hazır temalar arasından seçim yapabilirsiniz Ayrıca, ücretsiz sitenizde wordpress.com reklamları bulundurma zorunluluğu da var. Bu reklamları üst sürümlere geçerek kaldırabilirsiniz. WordPress.org ise özgürlük anlamında daha önde. WordPress.org’un topluluğu tarafından üretilen birçok temayı deneyimleyebilirsiniz, işinizi kolaylaştıracak ve kod yazmanıza gerek bırakmayacak eklentileri ücretsiz edinebilirsiniz ve zamandan önemli bir ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Eğer temalar içinde size uygun tema bulamazsanız kendi temanızı oluşturabilirsiniz. Aynı durum eklentiler için de geçerli. Eğer ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayan bir eklenti bulamasanız kendi eklentinizi üretebilirsiniz. Bu dediklerimi yapabilmek için HTML, CSS, PHP ve jS bilmeniz gerekli. Bu özgürlükler yanında, WordPress.org sürümünüzü ve eklentilerinizi güncelleme temanızın responsive’lik durumu, makalelerinizin SEO uyumlu olması, sitenizin arama konsollarında görünürlüğü gibi birçok detay da sizin sorumluluğunuzda ve bu detaylarla uğraşmak bazen baş ağrıtabiliyor. WordPress.com ise sizi bu detaylarla uğraştırmıyor. SEO ayarları ile derinlemesine uğraşmak zorunda değilsiniz. Makalenizi birkaç sosyal medya platformunda paylaştıktan ve yazınız belli bir oranda hit aldıktan sonra içeriğinizi arama konsollarında görmeniz muhtemeldir. Bu başlık altında kısaca depolama alanlarını da karşılaştırmak isterim. Eğer WordPress.com’un ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız 3 GB depolama alanını hakkınız oluyor ki uzun süreli bir operasyon düşünüyorsanız bu depolama alanı oldukça yetersiz. Büyük ihtimalle ilerde kurumsal sürümün sağladığı 200 GB depolama alanına ihtiyacınız olacaktır. WordPress.org da ise basitçe ücretsiz sınırsız depolama alanına sahip olma imkanınız var.
Ücret & Kazanç Sağlama
Karar vermenize büyük ölçekte etkisi olacak önemli bir etkene sonlara doğru değinmeyi uygun gördüm. WordPress.com’un ücretsiz sürümünü yukarıda saydığım kısıtlamalar ve zorunluluklarla kullanabilirsiniz ancak hiçbir ücret ödemeden sitenizi oluşturabilir ve yine ücretsiz olarak hosting, domain ve SSL faktörlerini halledebilirsiniz. Ancak ücretsiz sürümün size kısıtlı bir hareket alanı verdiğini de kabul etmemiz gerekiyor. 26.10.2020 tarihinde wordpress.com’un yıllık ücretlerine baktığımızda kişisel paket 156 TL, premium paket 299,04 TL, kurumsal paket 899,04 TL, E-ticaret paketi ise 1.499,04 TL. Eğer uzun vadeli ve sürekli genişleyen bir operasyon dahilinde site oluşturmak istiyorsanız kurumsal paketi öneririm; ancak ücreti gerçekten tuzlu. Diğer yandan wordpress.org ile sitenizi oluşturduktan sonra en büyük sıkıntınız hosting ve uzantı sorunu olacaktır. Bütçenize uygun bir şekilde bu sıkıntıyı giderebilirsiniz. Örneğin, Hostinger’in sağladığı preminum hosting paketini kullanabilirsiniz. Ömür boyu ücretsiz SSL ve ücretsiz domain hediyesiyle birlikte dört yıllık fiyatı 531,85 TL (ancak paketi yenilediğinizde aylık ücret dolayısıyla toplam ücret de artıyor. Buna dikkat edin ). Başlığın ikinci kısmı ise kazanç sağlama. Amazon Associates veya Google Adsense gibi ortaklıklarından faydalanıp para kazanmak istiyorsanız, wordpress.com’un ücretli sürümlerine geçmeniz gerekiyor; ancak sitenizin trafiği yüksekse ücretsiz sitenize reklam ekleyebilirsiniz. Diğer yandan wordpress.org ile sitenizi kurduktan ve siteniz belli şartları sağladıktan sonra sitenize reklam ekleyebilirsiniz.
Karar
Tercihinizi yapmadan önce sitenizi hangi amaçlar çerçevesinde kuracağınızı ve teknik yeterliliğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Eğer siteniz üzerinden para kazanmak gibi bir derdiniz yoksa, teknik işlerle uğraşmak istemiyorsanız ve amacınız sesinizi duyurmak için blog açmak ise WordPress.com ile sitenizi ücretsiz bir şekilde kurabilirsiniz. Ücretli sürümleri doğrudan tavsiye edemiyorum çünkü çok pahalılar. Biraz çaba, teknik bilgi ve sabırla ücretli özelliklere erişebileceğiniz wordpress.org gibi bir alternatifiniz var. Eğer amacınız, uzun süreli ve sürekli genişleyen bir operasyon oluşturup bunun üzerinden maddi kazanç kazanmak ise wordpress.org’u öneririm. Eğer hala bir karar veremiyorsanız ise size uyguladığım yolu önerebilirim. Önce wordpress.com’un ücretsiz sürümünü kullanıp operasyonunuz yeterli bir oranda ganişledikten sonra wordpress.org’a geçmek. Böylece, içerik üretimindeki acemilikleri burada pratik edip deneyim kazanabilirsiniz.
Sonuç
Bu yazıda wordpress.com ile wordpress.org’u tanımlayarak ikisi arasındaki ayırıcı yönleri ele alıp son kararı verecek sizlere fikir verebilecek bir içerik üretmeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Eğer paylaşmayı unuttuğum veya eksik/yanlış noktalar varsa yorumlara eklerseniz çok sevinirim.
Kaynak ve İleri Okumalar
- https://wordpress.com/forums/topic/ads-on-free-wordpresscom-site/#:~:text=I%20am%20sorry%2C%20but%20advertising,the%20paid%20VIP%20hosting%20program.&text=Timethief.
- https://tr.wordpress.com/pricing/?ref=create-lp
- https://www.hostinger.web.tr/?ppc_campaign=google_search_brand&bidkw=%2Bhostinger&gclid=EAIaIQobChMIg66N2vbc6wIVGQB7Ch2t_QYaEAAYASAAEgKVKfD_BwE
Yorum gönder